Архів блогу

понеділок, 25 квітня 2022 р.

Славослів’я Господові за спасіння: освітяни влаштували міжконфесійне Великоднє читання Псалма 117

Славослів’я Господові за спасіння: освітяни влаштували міжконфесійне Великоднє читання Псалма 117 
https://cutt.ly/0GkMiVk

Великодній відео-флешмоб освітян і всіх охочих улаштували викладачі, аспіранти, здобувачі вищої освіти та партнери кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчального-наукового інституту менеджменту і психології Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України.

Він є продовженням реалізації молитовно-освітнього марафону із читання текстів Святого Письма, присвячених перемозі добра над злом. Мета цієї ініціативи – піднести дух військових і цивільних співвітчизників, які постали на захист нашого духовного та територіального суверенітету в російсько-українській війні».

У березні 2022 року відбувся І-й етап, у ході якого четверо освітян прочитали Псалом 90 та поділилися думками про це (подробиці – тут: https://cutt.ly/4F0bDmI).

Новий флешмоб, у основу якого було покладено Псалом 117 у версії новітнього перекладу Біблії, здійсненого Валерієм Громовим і викладеного у його книзі «Біблія або Вічне Євангеліє»:

1. Славте Господа, бо Він добрий, бо навіки милість Його!

2. Нехай скаже Ізраїль, що навіки милість Його!

3. Нехай скаже дім Ааронів, що навіки милість Його!

4. Нехай скажуть ті, хто боїться Господа, що навіки милість Його!

5. Із тісноти я закликав до Господа – і Він почув мене, і на просторе місце вивів мене Господь!

6. Господь зі мною – не убоюся: що зробить мені людина?

7. Господь серед тих, хто допомагає мені, і побачу загибель тих, хто ненавидить мене.

8. Краще уповати на Господа, ніж надіятися на людину.

9. Краще уповати на Господа, ніж надіятися на князів!

10. Всі народи оточили мене, але Ім’ям Господнім я понищив їх!

11. Обступили мене, оточили мене, але Ім’ям Господнім я понищив їх!

12. Оточили мене, нібито бджоли, та погасли вони, як вогонь у терні, бо Ім’ям Господнім я понищив їх!

13. Сильно штовхнули мене, щоб я впав, але Господь підтримав мене.

14. Господь – моя сила й пісня, і Він став моїм спасінням!

15. Голос радості й спасіння в оселях праведників: правиця Господня відвагу дає!

16. Правиця Господня піднесена, правиця Господня силу дає!

17. Не помру, але житиму й сповіщатиму про діла Господні!

18. Тяжко покарав мене Господь, та смерті мене не віддав.

19. Відчиніть мені брами праведності, увійду ними, прославлю Господа!

20. Ось брама Господня – праведні ввійдуть нею.

21. Славлю Тебе, що Ти почув мене і став мені спасінням!

22. Камінь, Який відкинули будівничі, – Він став наріжним Каменем:

23. від Господа сталося це, і воно дивовижне в очах наших!

24. Цей день сотворив Господь: радіймо й веселімося в ньому!

25. О, Господи, спаси! О, Господи, посприяй!

26. Благословен грядущий в Ім’я Господнє! Благословляємо вас із Дому Господнього!

27. Бог є Господь, і Він осяяв нас, в’яжіть мотузками святкову жертву до рогів жертовника!

28. Ти – Бог мій, буду славити Тебе! Ти – Бог мій, буду величати Тебе!

29. Славте Господа, бо Він благий, бо навіки милість Його!

«Розмірковуючи над тим, як підтримати духовно-моральний стан війська та цивільних, які взаємодіють заради перемоги над російським окупантом, у мене виникла ідея влаштувати читання Псалма 90. Своїми думками я поділився із завідувачем кафедрою педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, доктором педагогічних наук, професором Іриною Сіданіч. Вона підтримала цю ініціативу, і в березні ми провели перший флешмоб, у ході якого четверо його учасників записали свої декламації Слова Божого. Із них було змонтовано спільне відео, яке і представили широкому загалу.


Олександр Кривенко

Результат нашої праці отримав схвальні відгуки серед освітян – педагогів і науковців, у тому числі під час засідання спеціальної секції «Публічне управління у сфері освіти в умовах війни та у поствоєнний період», яка відбулася 22 квітня 2022 року від Різдва Христового у рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Публічне управління та адміністрування в умовах війни і в поствоєнний період в Україні» за участі ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, членкореспондента Національної академії наук вищої освіти України, доктора філософії Микола Кириченка. Це стало можливим завдяки співпраці, до якої доклали зусиль проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор Наталія Муранова та співголова Оргкомітету, професор кафедри публічного управління і проектного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, голова правління ГО «Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування і права», доктор наук з державного управління, професор Ія Дегтярьова.

Нашу ініціативу високо оцінили християнські кола України, у тому числі низка засобів масової інформації, які розповіли своїй аудиторії про те, що Освітяни влаштували флешмоб із читання Псалма 90 (https://cutt.ly/LGsIrZa).

Підбиваючи підсумки цього досвіду у розмові з Іриною Сіданіч, ми дійшли згоди, що відеочитання текстів Святого Письма, присвячених перемозі добра над злом, варто продовжити. «Славослів’я Господові за спасіння – Великодній відео-флешмоб освітян і всіх охочих», – так ми назвали нинішню подію та запросили до участі в ній керівників департаментів освіти, міських, районних методичних кабінетів, науково-методичних центрів, директорів і педагогів закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а так само студентів профільних спеціальностей.

Подія стартувала 19 квітня і була присвячена Святу Воскресіння Христового. Саме у ці дні римо-католики й інші представники західного обряду вже зустріли Великдень, а решта християн готувалися до такої зустрічі. Тож флешмоб став містком для єднання всіх християн, представників західної та східної традицій, у святкуванні Воскресіння Господа нашого. Із читань Псалма 117-го різними декламаторами шляхом монтажу створено єдиний відеофайл
», – розповів ініціатор і організатор проведення цьогорічного освітньо-молитовного марафону, здобувач вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» освітньо-професійної програми «Християнська педагогіка» Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, керівник інформаційного департаменту правління громадської організації «Рух за життя та гідність людини», фундатор і координатор духовно-просвітницької платформи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні», журналіст, магістр права Олександр Кривенко.

Організаційну, науково-методичну та медійну підтримку молитовно-освітньому марафону надають:

кафедра педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПНУ;

наукова лабораторія «Академічна синергія» ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України;

громадська організація «Рух за життя та гідність людини»

Технічний супровід Марафону забезпечують подружжя Олександр і Ксенія Перевозники.

Для привернення уваги до Марафону цього разу була створена фейсбук-подія Славослів’я Господові за спасіння - Великодній відео-флешмоб освітян і всіх охочих і форма реєстрації охочих діяти для наповнення її змістом. Зареєструвалися 12 християн. Двоє із них, хоч і не брали участь у самому відеочитанні, але висловили мотиваційні міркування щодо його доцільності.



Вчитель Наталія Солонецька запевнила, що організує відеочитання Псалма 117 членами своєї родини, друзями та колегами та заохотить їх надіслати відповідні записи (відеофайли) організатору флешмобу. Їй особливо близьким є вірш 6 цього біблійного тексту: «Господь зі мною – не убоюся: що зробить мені людина?» Ці слова спонукають Наталію допомагати всім українцям укріплятися в Бозі, не боятися і не засмучуватись.

Олександр Перевозник, який працює заточником на пилорамі; займається духовним служінням (проповідує в Церкві), зголосився зробити монтаж загального відео. «У Псалмі 117 мою увагу привертає цікавий вірш: «Тяжко покарав мене Господь, та смерті мене не віддав». У ньому йдеться про те, що Бог завжди дає нам випробування в житті по силі, ніколи не дає надмір, тому, що Він справедливий, це Його природа. Коли в житті приходять випробування від Бога (не через наші помилки чи непослух), то варто покладати надію тільки на Нього, аби в кожній ситуації нашого життя прославився Він, Господь, наш Творець і люблячий Батько, справедливий Суддя», – поділився думками Олександр.

«Славослів’я Господові за спасіння - Великодній відео-флешмоб освітян і всіх охочих» наповнили особистими читаннями Псалма 117-го 9 християн.

Серед них 4 здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» освітньо-професійної програми «Християнська педагогіка» Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України:

державний службовець Наталія Білобродська;

керівник інформаційного департаменту правління громадської організації «Рух за життя та гідність людини», фундатор і координатор духовно-просвітницької платформи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні», журналіст, магістр права Олександр Кривенко;

вчитель англійської мови в початкових класах, соціальний педагог Ворожбянського закладу загальної середньої освіти Лебединської міської ради Сумської області Ксенія Перевозник;

духовний служитель Катерина Райцева.


Продекламували Псалом 117-й так само:

заслужений працівник освіти України, співголова громадської організації «Українська асоціація педагогів-християн», учитель християнської етики, волонтер Олексій Лавор;

учитель основ християнської етики, української мови і літератури, зарубіжної літератури Великоберезовицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Любов Венета, а також магістр освітніх, педагогічних наук, випускниця освітньо-професійної програми «Християнська педагогіка» Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, пенсіонер, волонтер Тамара Гетьман.


Надали матеріали власного читання Псалма 117-го так само:

завідувач кафедри педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Ірина Сіданіч;

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, викладач, засновник громадської організації «Возлюби», волонтер, пастир громади Церкви Христової «Місто Сховище» Дмитро Грищук;

кандидат педагогічних наук, доцент, доцент відділу наукової роботи ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, науковий керівник наукової лабораторії «Академічна синергія» УМО Олена Острянська.


Майже всі, хто особистим читанням тексту Псалма 117 творив «Славослів’я Господові за спасіння - Великодній відео-флешмоб освітян і всіх охочих», поділилися своїми думками про це, відповідаючи на запитання організаторів описаної події: «Чому Ви вирішили взяти участь у флешмобі із відеочитання Псалма 117? Які вірші цього біблійного тексту Вам особливо близькі та чому?».


Наталія Білобродська:

«Для мене молитовно-освітній марафон із читання текстів Святого Письма – подія, в якій уперше в житті беру участь. В Псалмі 117 ми оспівуємо Господа нашого, без Нього ми нічого не можемо робити, Господь – наша опора та захист. Цей Псалом наближає мене до Бога і допомагає усвідомити всю Його велич, всю Його потужну любов до нас, людей».

Наталія Білобродська

Любов Венета
«Я беру участь у флешмобі із відеочитання Псалма 117 у подяку Господу за всі ласки і в наміренні чуда Господнього у порятунку людей у Маріуполі. «Господь зі мною – не убоюся: що зробить мені людина? Славте Господа, бо Він добрий, бо навіки милість Його!» ... Дякую за гарну ідею, яка помагає ширити Боже Слово».


Тамара Гетьман:

«Дуже глибоко розумію, що без Бога, без Сили Слова Його немає життя ні для людини, ні для держави: Господь Словом Сили Своєї держить усе! Крім того, це покликання всього мого життя – служити людям і Богу, доносити Його Любов і Істину. Саме тому вірш 17 «Не помру, але житиму й сповіщатиму про діла Господні!» – особливо близький. Мораль, цінності, патріотизм, любов до Бога, людей і своєї землі – засадничі принципи відродження нації та сильної держави».


Грищук Дмитро:

«Бог спасає від смерті».


Олена Острянська:

«Молитва – духовний щит для кожної людини, а спільна молитва – це надійний духовний щит для нашої Батьківщини України! Я обираю за покликом серця такі рядки для читання:

14. Господь – моя сила й пісня, і Він став моїм спасінням!

15. Голос радості й спасіння в оселях праведників: правиця Господня відвагу дає!

16. Правиця Господня піднесена, правиця Господня силу дає!

21. Славлю Тебе, що Ти почув мене і став мені спасінням!

22. Камінь, Який відкинули будівничі, – Він став наріжним Каменем:

23.від Господа сталося це, і воно дивовижне в очах наших!

24.Цей день сотворив Господь: радіймо й веселімося в ньому!

28.Ти – Бог мій, буду славити Тебе! Ти – Бог мій, буду величати Тебе!

29. Славте Господа, бо Він благий, бо навіки милість Його!»

Олена Острянська

Пропоную запровадити подію спільної молитви щорічною (Різдвяною, Великодньою, на Святу Трійцю, на Покрову). Поінформувати про це заклади вищої освіти, заклади професійної (професійно-технічної) освіти, управління та департаменти освіти, міські, районні методичні кабінети, заклади загальної середньої освіти, заклади дошкільної освіти».


Ксенія Перевозник:

«Моя християнська і громадська позиції – підтримувати шляхом долучення до подібних ініціатив громадян морально і психологічно, прославляти тим самим Бога. Особливо близькі вірші «Господь зі мною – не у боюся: що зробить мені людина?», тому, що Бог не раз беріг моє життя».


Ірина Сіданіч:

«У Псалмі 117 кожний вірш близький моєму серцю. Участь у флешмобі в такий важкий для всіх нас період життя як спогад про минуле безтурботне життя та мрія про майбутню Святу Перемогу України. Ми як Ісус Христос, Йому 33 роки, нашій державі майже стільки ж віку. Ми знали про жадібність сусідів, але не уявляли жаху зла та кровожерливості з їхнього боку. Нас розпинають багато років, ми грішні, але новонароджені і діти за чиї гріхи платять своїм здоров’ям і життям?»

Ірина Сіданіч



Олександр Кривенко:

«Христос воскрес! Мене переповнює радість від усвідомлення того, що сам Господь керує народженням і реалізацією ідеї освітньо-молитовного марафону як фронту християн у нашій спільній дорозі до перемоги над підступним російським окупантом. Шукаючи біблійний текст для Великоднього флешмобу, я дослідив низку джерел, передусім Літургійний календар Римо-католицької церкви, до якої належу. Саме на Пасху в усіх храмах римо-католиків лунали слова:

«Славте Господа, бо Він добрий, бо навіки милість Його!
Нехай скаже Ізраїль, що навіки милість Його!
Правиця Господня піднесена, правиця Господня силу дає!
Не помру, але житиму й сповіщатиму про діла Господні!
Камінь, Який відкинули будівничі, – Він став наріжним Каменем:
від Господа сталося це, і воно дивовижне в очах наших!»
(Псалом 117: 1, 2, 16, 17, 22, 23)

Ось таким шляхом Псалом 117 і став тим текстом, який проголосили ми, представники різних християнських конфесій – мешканці Київської, Одеської, Рівненської, Сумської та Тернопільської областей.

Олександр Кривенко

Я безмежно дякую, передусім, представникам Університет менеджменту освіти, які кожен у свій споcіб підтримали ініціативу згуртувати педагогів – освітян і науковців у справі єднання навколо Слова Божого. Велике спасибі, звісно, і кожному із тих 12 однодумців, неординарних, вірних Богу особистостей, хто доклав усебічні зусилля для створення спільного відеочитання Псалма 117. Дванадцяти. Саме таке число учнів Ісуса, які стали Його апостолами і яким Господь сказав: «Я назвав вас друзями, бо все, що чув від Отця Мого, Я дав знати вам» (Іоанна 15:15).

Ми з колегами вважаємо, що освітні флешмоби духовно-морального змісту як надійний духовний щит України мають потужний виховний потенціал, адже є дієвими та мотивуючими, дозволяють актуалізувати у складних умовах особистісний потенціал, виявляти громадянську позицію та соціальну активність українців.

Наразі ми вже плануємо впровадити технології освітньо-молитовних флешмобів у практику діяльності закладів загальної середньої освіти, долучивши до неї керівників департаментів освіти, міських, районних методичних кабінетів, науково-методичних центрів, керівників і педагогів ЗЗСО, школярів і їхніх батьків
». 

Автор - керівник інформаційного департаменту правління Громадської організації «Рух за життя та гідність людини», фундатор і координатор духовно-просвітницьких платформ «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні», «Християни про справедливу війну»
журналіст, магістр права, 
здобувач вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» освітньо-професійної програми «Християнська педагогіка» Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України 
Олександр Кривенко 

+380632413681, 
Київ

Олександр Кривенко. Славослів’я Господові за спасіння: освітяни влаштували міжконфесійне Великоднє читання Псалма 117 // Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні. 25.04.2022 року від Різдва Христового https://cutt.ly/0GkMiVk (https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2022/04/25-sgs.html

Читайте також:















На захисті жіноцтва, дитинства та моралі від пропаганди фемінізму: попри перешкоди у Києві відбувся християнський захід

Духовність і мораль – стрижень освіти у школах: відбувся онлайн-семінар

Уроки, виклики та завдання для християн: відбулася онлайн-конференція

«Гендер» є ідеологемою підступного наступу на сімейні цінності

Перекладати Біблію ромськими мовами – особливе доручення Ісуса Христа, – Анатолій Шкарін 

«Тільки з Богом і за Його словом можна збудувати чудову країну», – Паночко про місцеві вибори 2020

«Між кесарем і Богом»: круглий стіл пройшов у Ірпені напередодні виборів

Ми всі покликані до свободи й очищення від гріхів, - Наталія Шульженко

Слово Боже мовою серця: в Одесі представили Євангеліє від Луки в кримсько-ромському перекладі

Благовісникам Божої любові карантин – не перешкода: завершився сезон вуличного благовістя

Попри нехтування Конституцією України з боку влади міста у Запоріжжі відбулася Молитовна хода

Сімейним цінностям – так, гендерній ідеології – ні: депутати Волині виступили за розвиток інституту сім’ї

Немає коментарів:

Дописати коментар

Про медіа. Закон

ЗАКОН УКРАЇНИ Про медіа https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2022/12/131800.html      Допомога    Шрифт:  + − ЗАКОН УКРАЇНИ Про ме...