Архів блогу

середа, 2 червня 2021 р.

Волиньрада стимулює громади сприяти курсам духовно-морального спрямування у школах

Волиньрада стимулює громади сприяти курсам духовно-морального спрямування у школах

Волинська обласна рада звернулась до керівників територіальних громад області, освітян та батьків щодо активізації викладання предметів морально-духовного спрямування у школах. Про це вирішили на сесії 27 травня. – розповідає Світогляд, – повідомляє Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні. 


Автор – Олександр Кривенко
krivenkokorr@ukr.net
Таким є результат кропіткої праці небайдужих освітян, місцевих і народних депутатів, представників громадськості, Церкви й органів виконавчої влади.

Його досягненню передувало засідання Постійної комісії Волинської облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, що відбулося 19 травня. На ньому йшлося про те, що у 65 % шкіл Волині викладаються курси духовно- морального спрямування (КДМС), що вдвічі більше за середній показник в Україні. Водночас кількість учнів, охоплених КДМС, складає 19%, що в 1,5 рази перевищує середньостатистичні дані в нашій країні.

Популяризація цього навчання забезпечується Регіональною комплексною програмою розвитку освіти на 2018 – 2022 роки, зокрема, через програми підвищення кваліфікації викладачів. Педагоги області беруть участь у щорічному обласному конкурсі «Учитель року» з предметів духовно- морального спрямування (ДМС), а учні – в Олімпіаді «Юні знавці Біблії» та регулярно виборюють призові місця на ній. Крім того, нещодавно викладачі предметів ДМС із Волині відвідали Всеукраїнський онлайн-форум «Освіта, базована на цінностях» (Другий всеукраїнський з’їзд педагогів із духовно-морального виховання), де ділились досвідом із колегами.

«Звісно, хотілося би значно ширшого охоплення дітей такими курсами духовно-морального спрямування, але ж воно є варіативним, а тому визначається батьками учнів. На жаль, не всі із них усвідомлюють першочерговість такого навчання, але ми переконуємо їх у його важливості», – повідомила начальник управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації Людмила Плахотна.
 
Людмила Плахотна

Не в усіх територіальних громадах Волині, на жаль, проводиться достатня просвітницька робота із інформування про сутність предметів ДМС. На це звернув увагу у своєму виступі депутат Волинської облради Олександр Пирожик

Олександр Пирожик

«Депутати трьох попередніх каденцій сприяли викладанню курсів духовно-морального спрямування. Ми маємо бути послідовні та продовжити цю традицію. Враховуючи нові можливості громад, потрібно спонукати їх до того, щоб у взаємодії із освітянами та батьками учнів, ці курси належно пропагувались у навчальних закладах, а на їх викладання було передбачено належне фінансове забезпечення», – зазначив промовець.

Саме за його ініціативи профільна комісія Волинської облради розглядала питання системного викладання КДМС у закладах загальної середньої освіти Волині, а приводом для цього стала ґрунтовне Звернення кандидата філософських наук, доцента, голови Асоціації педагогів та психологів християн Волині Антоніни Євтодюк до депутатів Волинської обласної ради.

Під час свого виступу на профільній комісії, яка затверджувала відповідний Проєкт рішення, вона зауважила, що викладання КДМС має важливе значення для національної безпеки, психічного та психологічного здоров’я учнів.

«На тлі України Волинь є другою за кількістю школярів, охоплених вивченням курсів духовно-морального спрямування. Проте цей факт не є свідченням того, що у нашому краю усе так добре, а сигналом того, що в державі загалом погано. Оскільки щороку кількість годин, виділених на вивчення КМДС, катастрофічно знижується», – зазначила промовець.

Вона повідомила, що деякі громадські організації, зокрема «Батьки SOS», маніпулюючи суспільною думкою, займаються дискредитацією КДМС, щоразу заявляючи, що церква відділена від держави. 

Антоніна Євтодюк

«Варто наголосити, що Україна не є атеїстичною державою. Наші офіційні свята – Різдво, Великдень, Трійця. Пропоновані нами курси не є предметом релігійного спрямування. Вони мають культурологічний зміст, розкривають морально-етичні аспекти тієї ефективної моделі поведінки в сучасному світі, яка пройшла випробування впродовж двох тисячоліть. Ми маємо підручники, методичне забезпечення для вивчення КДМС з 1-го до 11-го класів, а також у дитсадках. Студенти 5-го курсу Луцького національного технічного університету, яким я свого часу викладала цей предмет, були дуже задоволені. Не варто спочивати на лаврах провідної області у справі навчання школярів на КДМС, а потрібно активно працювати, усвідомлюючи цивілізаційні та світоглядні небезпеки, перед якими опинилось сучасне українське суспільство», – наголосила Антоніна Євтодюк.

За її словами, в нових умовах, за яких Волинь поділено на територіальні громади, важливо, щоби депутати облради спрямували свою політичну волю на активізацію викладання предметів ДМС. Потрібно взаємодіяти у цій справі з очільниками громад, управлінь освіти у відповідних округах, освітянами та батьками. Це дуже актуально, адже саме зараз у освітніх закладах відбувається планування роботи в прийдешньому навчальному сезоні.

«Важливо надати доступ до висвітлення курсів духовно-морального спрямування у ЗМІ, щоби пояснювати суспільству, що ми не займаємось агітацією за конкретну конфесію чи церкву, не ведемо туди дітей. Мало не щодня ми чуємо про такі негативні явища, як цькування, суїциди й інші види фізичного чи психічного насилля. І в цьому контексті зазначу, що КДМС забезпечують учнів знаннями про невичерпне джерело любові та про перевірену часом морально-етичну систему», – резюмувала промовець.

На важливості системності у справі духовно-морального виховання в усіх закладах загальної середньої освіти Волині наголосила у своєму депутатському зверненні, надісланому Голові Волинської обласної ради, народний депутат України Ірина Констанкевич.
 
Ірина Констанкевич

Для цього, на її думку, варто, зокрема:

поінформувати батьків, що курси духовно-морального спрямування можуть викладатися й отримати від них письмові заяви зі згодою на вивчення дітьми зазначених предметів;

передбачити навантаження для педагогів із відповідною підготовкою для викладання КДМС;

передбачити підготовку педагогів для викладання КМДС на базі Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти та Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Депутати Волинської облради врахували позицію Ірини Констанкевич, приймаючи рішення про активізацію вивчення предметів ДМС.

Також профільна комісія Волинської облради рекомендувала управлінню освіти і науки Волинської ОДА розробити у місячний термін систему заохочення закладів освіти, педагогічних працівників, громадських об’єднань і активістів за плідну діяльність у сфері національно-патріотичного та духовно-морального виховання.

Власні думки, пов’язані з рішенням Волинської обласної ради про активізацію вивчення предметів ДМС, висловили в інтерв’ю науковці, педагоги та батьки учнів.

Доктор педагогічних наук, професор Національного університету «Острозька академія» Василь Жуковський:

Волиняни тривалий час і системно працюють у царині духовно-морального виховання дітей і молоді. Естафету на цій ниві вони перейняли від рівнян і певною мірою навіть уже випередили їх. Свідченням тому є успіхи учнів із Волинської області в Олімпіаді «Юні знавці Біблії», де вони регулярно виборюють призові місця у цих змаганнях. Такі досягнення означають, що багато, хто на Волині дбає про викладання християнської етики і системно працює. Такі здобутки, як рішення Волинської обласної ради про активізацію вивчення предметів ДМС, не досягаються автоматично. Це плід тривалої та кропіткої безпосередньої роботи з політичними партіями, депутатами, органами виконавчої влади. Це результат конкретних дій на реалізацію настанови Ісуса Христа, який сказав: «Облиште дітей і не забороняйте їм приходити до Мене, бо для таких є Царство Небесне» (Мт.19:14). 

Василь Жуковський

Практика показала, що наш соціум є схильним позитивно сприймати аргументи тих, хто хоче діяти та реалізовувати ідеї духовно-морального виховання. Інакше кажучи, якщо є люди, які грамотно та настирно пояснюють депутатам необхідність вивчення КДМС, то можна розраховувати на позитивну реакцію. Так було в 2000 році в Рівненській і деяких інших областях. Наша держава ще на тому рівні, що йде на діалог. Звісно, коментоване рішення є важливим, передусім, для волинян, і тепер, як то мовиться, м’яч на боці директорів шкіл Волині.

Водночас звернення Волинської облради спонукає до того, щоб і в інших громадах України такі ж самі активісти, як Антоніна Євтодюк, діяли на досягнення мети згідно зі Словом Божим: «Просіть – і дасться вам; шукайте – і знайдете, стукайте – і відчинять вам. Адже кожен, хто просить, – отримує, а той, хто шукає, – знаходить; і тому, хто стукає, – відчинять» (Мт.7:7-8). На жаль, у інших областях таких людей бракує. Свідченням цьому є той факт, що жодна дитина із Житомирщини, Кіровоградщини, Луганщини, Миколаївщини, Харківщини не взяла участь у в Олімпіаді «Юні знавці Біблії».

Отже, рішення депутатів Волині є непересічним. Це перемога духовності над бездуховністю, яка наповнює сенсом усе те, що ми робимо. Вона демонструє наявність потенціалу, спонукає всіх нас працювати так, аби ми не пройшли точку неповернення. Це дуже добра новина, яка демонструє, що ми ще на плаву, Господь дозволяє нам далі рухатися, Він спостерігає за нашою діяльністю. Слава Богу і подяка людям!».

Голова міського методичного об’єднання вчителів основ християнської етики, двічі-призер (І, ІІ місце) Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування», що проходив в Острозі, вчитель з основ християнської етики Комунального закладу «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №17» Наталія Ротченкова:

«Викладання предметів морально-духовного спрямування потребує активізації, і добре, що депутати облради ухвалили рішення про це. Куріння, наркоманія, алкоголізм, ранні статеві зв’язки, суїцид, ігроманія й інші негативні явища загрожують молоді. Щоб уберегти від всього цього дітей, щоби їхній світогляд був правильним, а поведінка – гідною, і потрібні наші уроки християнської етики.

Вони формують у учнів почуття обов’язку перед Богом, своєю Батьківщиною, родиною, майбутнім і минулим свого народу. Як сказано в Біблії, «повчай юнака на початку його шляху, і він не зверне з нього, навіть коли постаріє» (Прип. 22:6). Предмет «Основи християнської етики» (ОХЕ) включає і духовно-патріотичне виховання, що є підґрунтям для соціально-економічного відродження України.

Наші уроки викладаються варіативно, тобто факультативно, як правило, у 5-х – 7-х класах, але в 1-х – 4-х вони згортаються, бо в НУШ на це виділено менше годин, аніж було раніше. Вирішальне слово – за директором школи, але краще було би, щоби не він, а обласне управління освіти регулювало це питання. 

Наталія Ротченкова

Християнська етика запроваджується, якщо є згода батьків, а краще було б, аби заяви подавали тати і мами, які проти уроків із ОХЕ для своїх дітей. Важливо, щоби самі батьки були виховані у християнському дусі, проводили просвітницьку роботу, відстоювали право доньок і синів вивчати християнську етику систематично з 1 до 11 класу.

Зауважу, що християнські цінності є спільними для всіх конфесій Церкви Христової, і вони не викликають заперечень. Сама Біблія свідчить про свою корисність для вивчення її передусім дітьми. «Усе Писання богонатхненне й корисне для навчання, для докору, для виправлення, для виховання в праведності, щоби Божа людина була досконала, на всяке добре діло готова!» (2 Тим. 3:16-17).

Навчати християнській етиці – відповідальна місія, бо ж учитель із ОХЕ – світильник, який несе сяйво Слова Господнього в душі учнів. Дитина ж – це не посудина, яку треба наповнити, а світильник, який потрібно запалити. Здатний на це лише той, хто сам не жевріє, а горить.

У кожного вчителя є випускники, життя яких доводить сказане вище. Маю таких у своєму досвіді і я.

Так, Ірина Рабчук здобула 1 місце на Олімпіаді «Юні знавці Біблії», що проходила в Національному університеті «Острозька академія», куди ми їздили разом. Це спонукало її навчатися там, а тепер наша випускниця – викладач кафедри української мови і літератури Острозької академії. Вона одружилась і має щасливу християнську сім’ю.

Інший приклад – Наталія Нємикіна, яка була серед моїх учнів у 2000-х роках, коли ОХЕ тільки почали викладатись, і ми влаштовували чаювання на цих заняттях. Тепер Наталія працює у нас вчителем початкових класів і вже готується до вінчання.

Такі історії – не випадковість, а доказ того, що Бог – це добре, щире, вічне, яке через уроки християнської етики проростає в серцях наших учнів і дає благословенні плоди.

Мама двох дітей Наталія Андрейчук:

«В нашій школі з 1-го класу є урок «Основи християнської етики». Щоправда, він необов’язковий. Якщо батьки не хочуть, аби їхня дитина це вивчала, то вона не відвідує заняття.

Я ж дуже задоволена, що для моєї доньки та сина існує навчання християнській етиці. Моя донька Вероніка вже в 7-му класі, й упродовж усіх 7-ми років цей предмет викладається у школі. Навчаючись у 5-му класі, вона брала участь в Олімпіаді «Юні знавці Біблії», що проходила в Національному університеті «Острозька академія». В поточному році це змагання відбулось онлайн, і Вероніка так само була серед його учасників, представивши увазі журі дослідження Святого Письма на тему: «Людина може перетворити на рай всю Землю лише тоді, коли вона носитиме рай у собі самій».

Мій син Іван – учень 4-го класу, тож 4-й рік поспіль він відвідує заняття із християнській етики, і дуже ними задоволений. Я безмежно радію цьому, бо знаю, що Наталія Ротченкова, яка викладає основи християнської етики в нашій школі, не навчить поганому. Наш учитель – золота людина, її заняття дуже цікаві учням. Вона навчає тільки хорошому та доброму. Це особливо важливо з огляду на те, що в нашому нинішньому світі стільки ненависті один до одного. 


Отже, я вважаю, що уроки християнській етики потрібні для того, щоби наші діти зростали достойними людьми. Ці заняття вчать школярів добру, моралі, належному ставленню до інших. Я за те, щоби предмет «Основи християнської етики» був обов’язковим, а не факультативним, і всі діти повинні були б його вивчати». 

Олександр Кривенко

Автор – Олександр Кривенко,
християнин, керівник інформаційного департаменту правління громадської організації «Рух за життя та гідність людини», фундатор і координатор духовно-просвітницької ініціативи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні», журналіст, магістр права
https://www.facebook.com/FHLDmovement/
https://protectingchristianvalues.blogspot.com/
https://www.facebook.com/kryvenko.oleksandr
https://www.facebook.com/OleksandrKryvenkoUA
https://www.facebook.com/oleksa.kryvenko
https://www.facebook.com/oleksandr.kryvenko.5
м. Київ , +380 63 241 3681 
krivenkokorr@ukr.net


Першоджерело: Олександр Кривенко. Волиньрада стимулює громади сприяти курсам духовно-морального спрямування у школах. // ІА «Світогляд»  01.06.2021 16:20 р.Б. https://cutt.ly/3nlas6k (https://svitogliad.com/news/volynrada-stymulyuye-gromady-spryyaty-kursam-duhovno-moralnogo-spryamuvannya-u-shkolah/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


На захисті жіноцтва, дитинства та моралі від пропаганди фемінізму: попри перешкоди у Києві відбувся християнський захід

Духовність і мораль – стрижень освіти у школах: відбувся онлайн-семінар

Уроки, виклики та завдання для християн: відбулася онлайн-конференція

«Гендер» є ідеологемою підступного наступу на сімейні цінності

Перекладати Біблію ромськими мовами – особливе доручення Ісуса Христа, – Анатолій Шкарін

«Тільки з Богом і за Його словом можна збудувати чудову країну», – Паночко про місцеві вибори 2020

«Між кесарем і Богом»: круглий стіл пройшов у Ірпені напередодні виборів

Ми всі покликані до свободи й очищення від гріхів, - Наталія Шульженко

Слово Боже мовою серця: в Одесі представили Євангеліє від Луки в кримсько-ромському перекладі

Благовісникам Божої любові карантин – не перешкода: завершився сезон вуличного благовістя

Попри нехтування Конституцією України з боку влади міста у Запоріжжі відбулася Молитовна хода

Сімейним цінностям – так, гендерній ідеології – ні: депутати Волині виступили за розвиток інституту сім’ї

Відновимо рай у своїй душі – збережемо довкілля

Слово на захист пастора та вихователя сиріт від свавілля держави













Немає коментарів:

Дописати коментар

Про медіа. Закон

ЗАКОН УКРАЇНИ Про медіа https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2022/12/131800.html      Допомога    Шрифт:  + − ЗАКОН УКРАЇНИ Про ме...