Архів блогу

неділя, 24 січня 2021 р.

Уроки, виклики та завдання для християн: відбулася онлайн-конференція

Уроки, виклики та завдання для християн: відбулася онлайн-конференція

Всеукраїнська наукова аналітико-мотиваційна онлайн-конференція з міжнародною участю «Уроки 2020 року, виклики і завдання для християн на 2021 рік» відбулася 09 січня, – повідомляє Світогляд, – розповідає Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні.

Спілкування пройшло на інтернет-майданчику Всеукраїнської духовно-наукової просвітницької платформи «Цінності». У події взяли участь понад 90 представників різних сфер суспільства із 13 областей України.

Серед них:
священнослужителі;
науковці;
психологи;
педагоги та співробітники закладів освіти;
соціальні педагоги;
правники;
журналісти;
депутати різних рівнів;
представники органів місцевого самоврядування;
керівники та члени громадських організацій і ініціатив.

Читайте також: Сімейним цінностям – так, гендерній ідеології – ні: депутати Волині виступили за розвиток інституту сім’ї 

Відкрив конференцію доктор педагогічних наук, професор, координатор Всеукраїнської духовно-наукової і просвітницької платформи «Цінності», голова громадської організації «Всеукраїнська асоціація педагогів і психологів із духовно-морального виховання» Василь Жуковський.

«Ми звикли вважати, що Україна – християнська країна, і в своєму житті ми сповідуємо традиційні християнські цінності. Водночас, якщо більш уважно проаналізувати наше сучасне суспільне життя, то з’ясовується парадоксальна річ: християнська більшість українців дедалі частіше потрапляє в полон меншості, яка має в усьому протилежні християнству атеїстичні погляди. Нам нав’язується гендерна ідеологія, рівень освіти падає, медицина руйнується. Колись багата Україна з великими потенційними можливостями опинилася на маргінесі світового суспільного розвитку. Українці перетворюються на націю, що вимирає та витісняється за межі своєї країни в пошуках заробітків і кращого життя», – зауважив професор Жуковський.

    Василь Жуковський

На його думку, відповідальними за таку ситуацію є насамперед християни як найбільш свідома та численна частина української громади. Утім, не зумівши перебудуватися до нових суспільних викликів і змін, нині християни є здебільшого пасивними.

«Ми зібралися на конференцію, щоби проаналізувати ситуацію, що склалася та накреслити завдання для діяльності християн у різних сферах духовного і суспільного життя у 2021 році», – резюмував промовець. 

Читайте також: Попри нехтування Конституцією України з боку влади міста у Запоріжжі відбулася Молитовна хода 

Виступом на тему «Християнин і виклики сучасності» відкрив програму доповідей доктор соціальної економіки Зіновій Свереда.

«Сучасний популізм є результатом псевдоцінностей, коли актуальне стає вторинним, і, навпаки, другорядне видають за найважливіше. Люди часто шукають «чуда» та «чудотворців» у релігії та політиці, відкидаючи здорові принципи праці та науки. Через брак об’єктивного знання принципів християнської науки вони не усвідомлюють, що найбільше чудо – дар життя – вже сталося. Тому варто, насамперед, позбутися «релігійного популізму», – зауважив промовець. «По-друге, важливо захистити правду й істину через солідарність християн і їхню співпрацю. Це породжує культуру утворення громади, яка разом молиться та визнає спільні етичні цінності, формує різні практичні організації: політичні, культурні, економічні. Вони гарантують особисті права та свободи, соціальну та політичну безпеку; спрямовують місію влади на служіння; допомагають набути та захистити право приватної власності», – зазначив Зіновій Свереда.


    Зіновій Свереда

Він запропонував активно займатися євангелізацією, промоцією фінансової грамотності громадян і культури ощадності, а також переглянути вітчизняну систему оподаткування.

«Люди мають знати, на що використовуються їхні кошти, та впливати на те, щоб їхні капітали та податки слугували реальному добробуту», – підсумував експерт.

Читайте також: «Тільки з Богом і за Його словом можна збудувати чудову країну», – Паночко про місцеві вибори 2020

У своєму виступі народний депутат України Святослав Юраш подякував учасникам платформи «Цінності» за плідну взаємодію в обороні християнських цінностей і постійний моніторинг загроз їм. Він зауважив, що в поточному році очікуються аналогічні спроби нав’язати суспільству реформи постмодерного штибу. Йдеться, зокрема, про сумнозвісний проєкт Закону №0931, ухвалення якого торік не відбулося завдяки протестам з боку громадськості. Після місцевих виборів слід спонукати новообраних депутатів об’єднати зусилля на захист цінностей, аби і на центральному, і на регіональному рівні вони були ефективні.

За словами парламентаря, у 2021 році планується запровадити інструменти народовладдя, що розширить коло суб’єктів законодавчої ініціативи. Це дозволить не пов’язувати той чи інший проєкт з конкретною політичною силою та слугуватиме об’єктивному вирішенню нагальних проблем, зокрема, щодо сурогатного материнства та права на життя зачатих, але ще ненароджених дітей.

Святослав Юраш підтвердив також, що засноване ним міжфракційне об’єднання «Цінності. Гідність. Родина» критично ставиться до певних норм чинного законодавства, якими впродовж майже п’ятнадцяти років поспіль живляться апологети так званої гендерної ідеології.


    Святослав Юраш

Про небезпеку та сумнівні підстави приєднання України до «Партнерства Біарріц за гендерну рівність» розповів очільник громадської організації «Громадянський рух «Всі разом!» Руслан Кухарчук. Мовиться, насамперед, про те, що кожен учасник цього «партнерства» зобов’язаний ратифікувати Стамбульську конвенцію – документ, проти якого категорично виступила Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій, низка патріотичних сил.

    Руслан Кухарчук

Не можна вважати прийнятною підміну поняття «стать» неологізмами «сексуальна орієнтація» та «гендерна ідентичність», які містяться в згаданій конвенції і покликані зруйнувати конституційні, релігійні та наукові погляди на природу людини та сім’ї». 


Прикметно, що активними прихильниками «Партнерства Біарріц» і Стамбульської конвенції є представники так званого фемінізму. Про негативний вплив феміністичної політики на духовно-моральні цінності сучасної України розповіла у своїй доповіді голова департаменту зовнішніх зв’язків Міжнародного відкритого університету імені Володимира Марцинковського, член Всеукраїнської асоціації педагогів і психологів із духовно-морального виховання, магістр богослов’я Інна Гудима.



Інна Гудима

Вона зауважила, що рух за права жінок на освіту, зарплатню та свободу пересування, який виник майже 200 років тому, не має нічого спільного із сучасним фемінізмом так званої «третьої» і «четвертої» хвилі. В Україні права на життя, безпеку, освіту, працю та реалізацію однаково захищені Конституцією для жінки та чоловіка. Основна аудиторія, на яку націлені феміністичні організації – молодь, інтелігенція та жінки, які опинилися в скрутних життєвих обставинах і потребують психологічної та юридичної допомоги. Під «маскою» допомоги жінкам активно впроваджується неприйнятна для християнської України ЛГБТ-ідеологія, яка руйнує духовно-моральні цінності українців і спричиняє деградацію різних сфер соціального життя. 

Протистояти цій навалі дуже важливо та можливо, якщо консолідувати зусилля освітян, юристів, священників і журналістів. 


Саме в надрах фемінізму виникла та вкоренилась ідея абортів, у якій – ані слова про право зачатих дітей жити. Про наслідки впровадження «культури смерті» в Європі розповів у своїй доповіді голова ГО «Рух за життя та гідність людини» Артур Погоріленко.


   Артур Погоріленко

Він, пославшись на результати наукових досліджень, констатував, що через активну пропаганду абортів як позитивного явища нині Європа вже неспроможна самостійно відтворювати себе. На думку промовця, для запобігання розвитку вказаних негативних тенденцій, потрібно заборонити вчинення абортів без медичних показників. При цьому варто керуватися принципом поваги до людського життя відповідно до біологічних фактів про його початок, які слід активно популяризувати.

«У році, що минув, пропаганда гендеризму в Україні посилилась. Аби протистояти їй, у низці обласних центрів представники органів місцевого самоврядування й активісти провели низку заходів, ініційованих християнами. Зокрема: депутати Волині виступили за розвиток інституту сім’ї та проти впровадження ідеології так званого гендеру у вітчизняне законодавство; у Запоріжжі відбулася Молитовна хода, а депутати Житомирщини виступили за охорону сімейних цінностей», – розповів координатор духовно-просвітницької платформи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні», журналіст, магістр права Олександр Кривенко.

У поточному році немає підстав для заспокоєння. Понад півроку нас усіх тримає в напрузі проєкт Закону №2693 «Про медіа». Він спрямований на те, щоби преса своїми висловлюваннями не дискримінувала нікого через так звану сексуальну орієнтацію. Насправді ж ідеться про наступ на свободу слова та вираження поглядів, а тому не можна допустити ухвалення цього законопроєкту. 


    Олександр Кривенко

Маємо спонукати політиків ухвалити рішення про відмову від ратифікації Стамбульської конвенції та про денонсацію домовленостей Уряду з учасниками міжнародного «Партнерства Біарріц». Варто спрямувати зусилля законотворців на заборону пропаганди гомосексуалізму й інших сексуальних девіацій, фемінізму та решти проявів гендеризму.

Читайте також: «Між кесарем і Богом»: круглий стіл пройшов у Ірпені напередодні виборів  

Крім того, доцільно відновити дію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

«Врешті-решт парламентарі мають виправити помилку своїх попередників і внести зміни до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», а саме: у статті 1 замінити антинауковий термін «ґендерна рівність» зрозумілим і належним словом «рівноцінність», а статтю 4 – «Ґендерно-правова експертиза» – варто вилучити», – резюмував Олександр Кривенко.

Читайте також: Слово Боже мовою серця: в Одесі представили Євангеліє від Луки в кримсько-ромському перекладі 

«Церква та держава є союзниками у справі зміцнення сім’ї», – сказав у своєму виступі керівник громадської організації «Моє покоління», пастор Церкви «Нове життя» Олег Олійник.

Прикладом такої співпраці є його авторська програма «Школа подружнього життя», яку затвердило МОН і рекомендувало Мінмолодьспорту. До неї можуть долучитися представники церков, які, пройшовши відповідну підготовку та маючи підтримку держструктур, здатні навчати молодь і всіх охочих. Доповідач акцентував увагу на тому, що духовенству важливо знати про такі можливості й активно долучати до них людей у своїх громадах. Саме церква представляє Засновника сім’ї на землі й особливо зацікавлена у зміцненні її як основного пріоритету християнських цінностей.


    Олег Олійник

«Формальна підтримка державою програм християн із підготовки до подружжя не викликає оптимізму, бо нерідко проти їх авторів проводяться розслідування за неучасть у протидії так званій гендерній нерівності», – сказала у своєму виступі голова Української асоціації християнської психології Людмила Гридковець.

За її оцінками, 13 років тому серед готових взяти шлюб переважали жінки, а з 2007 року – чоловіки. Зміни викликані впливом ідеології «гендеру», яка фіксує жінку на собі та відторгає її від уваги до потреб інших. Нерідко саме дружини ініціюють розлучення після серії занять у «гендерній» студії. Там їх навчають протидії домашньому насильству, але виключно щодо жінок, формуючи образ сім’ї як місця зла та небезпеки. Стосовно чоловіків як жертв ця тема зазвичай замовчується. 

Людмила Гридковець


За словами Людмили Гридковець, варто вести мову про інститут протидії агресорам і не розділяти його за статевою ознакою. Готувати ж до подружнього життя потрібно з дитячого садочка. На всіх вікових етапах статеве виховання має будуватися навколо народження дитини, за принципом спіральної моделі, що базується на моделі «тато, мама, діти, бабуся, дідусь». Так формується спадкоємність поколінь. Батьків слід навчати спілкуватись із дітьми, в тому числі використовуючи тренінги про те, як відповідати на запитання дитини.

Сім’я – це потенціал самореалізації людини, її комунікації, посвяти для суспільства. Цю ідею мають популяризувати суспільство та держава, в тому числі соціальна реклама.

«Україна перебуває в процесі культурного розвитку, який передбачає, насамперед, підвищення моральних якостей на основі християнських цінностей», – зауважив голова громадської організації «Українська асоціація педагогів-християн» Віталій Шульга.


    Віталій Шульга

Він звернув увагу на те, що преамбула Конституції України говорить про прийняття її з відповідальністю перед Богом. Отже, наш суспільний розвиток ґрунтується на біблійних нормах. Відповідно принципи успішного державотворення чітко «вписуються» у завдання Церкви. Вона ж має виконувати функції моралізації суспільства, а держава – слідкувати за дотриманням цих моральних принципів.

Читайте також: Перекладати Біблію ромськими мовами – особливе доручення Ісуса Христа, – Анатолій Шкарін

«Ніколи не може бути церква відділена від справ держави», – зазначив у своєму виступі старший єпископ Української церкви християн віри євангельської, член Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій Михайло Паночко.


   Михайло Паночко

За його словами, проблема полягає в тому, що нерідко на місцевому рівні представники духовенства – ніби «вартівники всі сліпі, не знають нічого» (Ісая 56:10). Чимало священиків досі не усвідомили, що являє собою ідеологія «гендеру», яку шкоду вона несе та як прагне витіснити християнську культуру за борт суспільного життя.

На всіх рівнях глави українських церков мають займатися просвітництвом серед населення, щоби люди знали: жодних компромісів із гендеристами бути не може.

«Християни мають єднатися в цій боротьбі. Водночас духовенству потрібно активізувати виховну роботу серед батьків. До шкільної програми варто ввести Біблію як досягнення світової культури, бо ніщо так добре не навчає життю, як Слово Боже», – підсумував Михайло Паночко.

Читайте також: «Гендер» є ідеологемою підступного наступу на сімейні цінності

Про те, як покращити загальний стан здоров’я людини, розповів завідувач кафедри психології Дрогобицького державного педагогічного університету, доктор психологічних наук, професор Мирослав Савчин. Потрібно дотримуватися здорового стилю життя, який стосується духовних, моральних, соціальних, психологічних і біологічних його характеристик. Серед основних напрямів оздоровлення способу життя – орієнтація людини на духовну сферу, реалізація духовних здатностей і усвідомлення свого призначення у світі; оволодіння автентичною свободою та відповідальністю; самореалізація; духовне та моральне самоствердження; здатність вчасно та якісно надавати собі допомогу, адекватно сприймати та вирішувати життєві труднощі, завдання та проблеми, протидіяти деструктивним впливам сучасної цивілізації; фізична активність, звільнення від шкідливих звичок і забезпечення здорових екологічних умов.


    Мирослав Савчин

На необхідності консолідації сил духовенства, освітян, журналістів, науковців у пропагуванні християнських цінностей і навіть боротьби за них наголосила у своєму виступі доктор психологічних наук, професор кафедри психології розвитку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ольга Климишин. За її словами, бути християнином – це передусім мати відповідальність і готовність активно протистояти сучасним формам прояву зла в своєму особистому житті, на місці праці й у громадській сфері. Це і є основним і реальним орієнтиром на 2021 рік.


   Ольга Климишин

Про досвід практичної євангелізації на Рівненщині розповів завідувач відділу християнської етики МГО «Надія-людям», член редколегії журналу «Слово вчителю» Аркадій Сльоза. Йдеться, зокрема, про роботу з дітьми у школах і інтернатах, притулку, про допомогу освітянам, викладачам курсів духовно-морального спрямування, про активне відстоювання необхідності викладання предмету «Основи християнської етики».


   Аркадій Сльоза

«Чим більше шторми та бурі сучасного світового океану з його фінансовими течіями й ідеологіями намагаються збити Україну з правильного шляху, тим більше ми всі потребуємо вірного дороговказу Світла Христового, і ми, християни, покликані нести Його, не зупиняючись ні на мить», – резюмував доповідач.

«Передавати від серця до серця моральні багатства може той, хто дбайливо супроводжує дитину стежкою життя: батьки; вчителі, вихователі», – зауважила заступник начальника – начальник відділу реформування освітньої діяльності управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ганна Зварич.


   Ганна Зварич

За її словами, такий супровід має бути щирим, виявленим через власний приклад, аби формувати чесноти й усвідомлення того, що найважливіше буття людини – чинити добро, а найглибша людська радість – жити в любові.

Як зауважила у своєму виступі вчитель англійської та німецької мов, учитель християнської етики Верхньоторецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Олеся Зелена, педагог, плануючи урок, має зазначати християнські цінності, які він інтегрує в освітній процес, звертаючись до душі дитини, до її внутрішнього світу.


    Олеся Зелена

На відсутність духовно-морального виховання у Концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року звернула увагу у своїй доповіді методист відділу національного виховання Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Людмила Рибалка.


    Людмила Рибалка

«Основоположною цінністю християнської духовності є жертовна любов, яка може бути однобічною, нічого не вимагати. Сьогодні доля українського народу залежить від того, чи проявлятимуть його представники саме таке відчуття до Батьківщини», – зазначила доповідач.


   Вікторія Оліферчук

Роздумами про знання, яке вирішує нашу долю тут, на Землі, й у вічності, поділилася кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології Національного лісотехнічного університету України Вікторія Оліферчук. За її словами, Хрещення (занурення) у Святий Дух – це коли під час молитви третя Особа Бога – Святий Дух – приходить у дух людини, і вона з’єднується з Богом, отримавши силу на власне спасіння та служіння іншим людям. 

Результатом конференції став її Підсумковий документ, адресований державним, церковним, і неурядовим інституціям.


Автор: Олександр Кривенко,
римо-католик, журналіст, юрист, викривач корупції, фундатор і координатор духовно-просвітницької ініціативи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні» https://www.facebook.com/groups/ProtectingChristianValues/,
https://protectingchristianvalues.blogspot.com/






















Немає коментарів:

Дописати коментар

Про медіа. Закон

ЗАКОН УКРАЇНИ Про медіа https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2022/12/131800.html      Допомога    Шрифт:  + − ЗАКОН УКРАЇНИ Про ме...