Архів блогу

вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Місцеві вибори: курс на християнський розвиток України. У Києві відбувся Форум


Місцеві вибори: курс на християнський розвиток України. У Києві відбувся Форум

06.10.2020, 14:04

Олександр Кривенко
krivenkokorr@ukr.net


Форум «Україна напередодні виборів» пройшов у Києві 1 жовтня 2020 року. Його організувало об’єднання релігійних і громадських організацій «Всеукраїнський Собор», - повідомляє Світогляд

Автор: Олександр Кривенко

Захід зібрав понад 70 учасників. Серед них – очільники Ради євангельських протестантських церков України, Української Міжцерковної Ради, обласні координатори Всеукраїнського Собору, керівники деяких об’єднаних територіальних громаді низка кандидатів із числа християн, які балотуються до органів місцевого самоврядування.

Подія розпочалася хвилиною мовчання, якою був ушанований старший єпископ Української Вільної Церкви Християн Євангельскої Віри, голова Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій Василь Райчинець, який нещодавно відійшов у вічність.

Потім прозвучав духовний гімн «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

Головуючий в Українській Міжцерковній Раді Олександр Рудинець звершив молитву, в тому числі за кандидатів на майбутніх місцевих виборах:

«Боже, нехай Твоя охорона та помазання буде на них, аби через них Євангеліє поширювалось у народі! Хай вони будуть чесними, порядними та боронять усіх беззахисних! Благословіння церкві Твоїй, Господи, Україні та форуму!»

Відкриваючи пленарну частину Форуму, голова Духовної ради Всеукраїнського Собору, голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів, головуючий у Раді євангельських протестантських церков України Валерій Антонюк зауважив:

«Якою би не була влада, навіть найдосконалішою, для християн цього завжди буде недостатньо. Чому? Тому, що вона ніколи не відповідатиме сповна нашим очікуванням і мріям».

За його словами, під час виборів до місцевих органів влади церква посилює молитву та підтримує християн, які балотуються як кандидати в депутати, на посаду голови ОТГ або міста. Україна потребує реформ і, насамперед, на духовній ниві.

«Ми об’єднуємо зусилля й узгоджуємо дії задля належного розвитку України на основі християнських цінностей», – зазначив Валерій Антонюк.

Читайте також: Відновимо рай у своїй душі – збережемо довкілля

Про низку внутрішніх і зовнішніх чинників, які варто враховувати кандидатам до органів місцевого врядування під час проведення виборів розповів перший заступник координатора Всеукраїнського Собору Павло Унгурян.

Із одного боку, в Європейському союзі ліберальні сили домагаються повсюдно легалізувати так звані одностатеві шлюби, розширити до абсурду права та свободи так званих сексменшин, та переслідувати всіх, хто вважає інакше. З іншого боку, певні країни розбудовують національні еліти на прохристиянських і просімейних засадах. Попри тиск із боку керівництва Євросоюзу, вони блокують впровадження Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції) й інших міжнародних актів, спрямованих на поширення так званої гендерної ідеології.

Павло Унгурян піддав критиці роботу влади на цьому напрямку, сформованої за результатами минулорічних президентських і парламентських виборів, унаслідок якої:

  • зареєстровано та реанімовано безпрецедентну кількість нових проектів законів і підзаконних актів, які загрожують сім’ї та свободі слова та віросповідання;активно просувається ідея про необхідність легалізації марихуани та проституції. Проголосовано відновлення грального бізнесу, що був під забороною понад 10 років;
  • Україна вступила до «Партнерства Біарріц», яке під гарними гаслами просуває гендерну ідеологію;
  • триває сильний тиск на Україну щодо ратифікації Стамбульської конвенції; практика проведення так званих гей-парадів поширюється на різні обласні центри.
Серед позитивів, здобутих протестантськими церквами за підтримки Собору, доповідач назвав:

  • проведення Свята Подяки 2019;
  • мобілізацію християн на мирні акції проти антисімейних і антихристиянських ініціатив біля Верховної Ради й Офісу Президента України;
  • блокування голосування за законопроектами 0931, 3316, 2640.

Промовець зауважив, що новий Виборчий кодекс, прийнятий весною 2020 року, змінює правила гри на прийдешніх місцевих виборах. Всеукраїнський Собор активно мобілізує та координує дії християн, усіляко сприяючи їхньому шляху в політику.

Читайте також: Сімейним цінностям – так, гендерній ідеології – ні: депутати Волині виступили за розвиток інституту сім’ї

За всю вітчизняну історію нині безпрецедентно багато християн від різних політичних сил претендують обратися місцевими депутатами та головами міст, сіл, селищ і об’єднаних територіальних громад.

«Участь у виборчому процесі сотень євангельських християн, які зареєстровані кандидатами, та подальша робота переможців із їхнього кола в органах місцевого самоврядування є дуже важливою», – наголосив Павло Унгурян.

За даними Всеукраїнського Собору, лідером із висунення кандидатів серед християн є Рівненщина (118 кандидатів). На 2-му місці Дніпропетровська область (67 кандидатів), «бронза» в Одеської області (56 кандидатів), а 4-ту сходинку посіла Черкащина (49 кандидатів). Загалом по Україні у лавах різних політичних сил балотується на виборах близько 1 тисячі кандидатів-християн із різних конфесій.

Як зазначив доповідач, маючи мандат депутата чи голови місцевої ради, християнин зможе багато зробити на ниві:
  • просування духовних цінностей у своїх громадах;
  • сприяння діяльності місцевих релігійних громад;
  • контролю й оперативного реагування на утиски церков і релігійних організацій;
  • захисту й утвердження сімейних цінностей через ініціювання та прийняття відповідних рішень;
  • блокування на місцях антисімейних, антихристиянських або аморальних ініціатив;
  • розширення допомоги соціально незахищеним верствам;
  • роботи з молоддю;
  • впровадження в освітніх закладах програм духовно-морального спрямування, в тому числі із християнської етики;
  • підготовки до подружнього життя на засадах християнських цінностей.
Говорячи про відношення християн до політики та політики до християн, координатор Всеукраїнського Собору, доктор економічних наук Олександр Турчинов зауважив, що провідні, найбільш заможні країни світу були побудовані саме протестантами. Ці країни постали на попелищах наших братів і сестер у Христі, які за віру віддавали своє життя. Втім у минулому столітті християни дещо заспокоїлися і багато з них втратили активний вплив на формування сучасного та майбутнього своїх країн. Це спричинило руйнування моральних чеснот і фундаментальних позицій, на яких будувалося суспільство. В європейських державах і в США переслідують пасторів за те, що вони несуть Слово Боже. Нині і там уже усвідомлюють, що взагалі для християнської цивілізації все може закінчитись трагічно. Україна не має стояти в стороні від цих процесів. Наша місія допомагати Європі та світу повернутися до Євангелія, до тих цінностей, на яких формувалися ці країни. Для цього потрібно забезпечити християнський шлях розвитку України.

Промовець зауважив, що децентралізація суттєво сприяла наповненню фінансовими ресурсами територіальних громад. Однак нинішня економічна криза, яку ми переживаємо, є серйозним викликом для новосформованих у результаті прийдешніх виборів органів місцевого самоврядування.

В тому, що християни виборюють місце різними політичними колонами, є позитив, який працюватиме, якщо вони не пристосовуватимуться до обставин. Вірні Христу мають усвідомлювати, що вони є світлом і сіллю, які здатні змінювати тих, хто навколо.

Під час виборів важливо не допустити політизації християнських спільнот і політичної конкуренції в церковному середовищі, враховуючи, що низка протестантів змагатимуться за посаду голови того чи іншого обласного центру. Важливо, щоби якомога більше вірян очолили об’єднані територіальні громади, міста, селища та села. Християнські спільноти мають якнайкраще підтримати таких кандидатів, уникаючи конфліктів у межах церков і між конфесіями.

Читайте також: Попри нехтування Конституцією України з боку влади міста у Запоріжжі відбулася Молитовна хода

На виборчих перегонах і на посаді депутати із числа християн мають працювати, дотримуючись певних принципів.

«Наші християнські, наші традиційні сімейні цінності мають бути ключем для вирішення будь-яких проблем і завдань. Тут маємо демонструвати нашу чітку та послідовно позицію незалежно від того, яку політичну силу представляє потенційний і обраний депутат-християнин», – зазначив Олександр Турчинов.

Ідеться про використання усіляких ресурсів тільки за їх призначенням і контроль за цим, про неприйняття будь-якої корупції, чітку та послідовну боротьбу з нею. Й, безумовно, і про підтримку та захист християнських церков, про сприяння реалізації християнських ініціатив.

В місцевій раді депутати-християни мають ініціювати створення міжфракційних утворень із іншими обранцями, які так само прагнуть християнського майбутнього нашої країни. Такі об’єднання важливі для захисту України від існуючих і потенційних загроз духовності та моральності в нашому суспільстві. Займаючись будь-якими справами в інтересах місцевої громади, депутати із числа християн мають дбати про християнський шлях розвитку України», — резюмував Турчинов.

Після цього слово мали деякі кандидати до органів місцевого самоврядування: Віктор Євпак і Олександр Третяк, які балотуються на посаду міського голови відповідно Черкас і Рівного, а також Андрій Ковальов, який змагатиметься одночасно за мандат депутата Житомирського обласної ради та Житомирської міської ради, і Сергій Амелін, який виборює місце депутата Дніпропетровської обласної ради.

«Всяка влада від Бога, але не всяка влада Божа. Саме тому, обираючи, необхідно виявляти не тільки громадянську, а й передусім християнську свідомість та відповідальність», – наголосив у своєму виступі Валерій Антонюк.

Він запропонував певні критерії обрання християн до місцевої влади:

  • готовність відстоювати гарантовані Конституцією України право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, свободу совісті та віросповідання, а так само право на свободу світогляду і віросповідання;
  • відповідність політичних програм біблійним цінностям, адже «благословенням праведників підноситься місто, а устами безбожних руйнується» (Пр. 11:11). При цьому духовна необізнаність, безпринципність або відверте нехтування Божими законами кандидатів на владні посади є сигналом для християн утриматися від їх підтримки;
  • готовність чинити супротив неомарксизму як атеїстичній ідеології, що постає в «одязі» так званих ліберальних європейських цінностей»;
  • християнські чесноти тих, хто йде до влади, щоби вибрати «людей здатних, богобоязних, людей надійних, некористолюбних, та й постав їх над ними» (Вихід 18:21);
  • професійність і відповідальність, які означають, що до влади мають йти християни-фахівці своєї справи, готові належно поставитися до своїх обов’язків у сучасній системі державного управління;
  • патріотизм і любов до України, які передбачають шанування української мови, культури, історії, що є ознакою високого рівня громадянської свідомості;
  • усвідомлення ролі християн у політичному протистоянні, адже демократія передбачає конкуренцію ідей, програм, стратегій політиків і політичних сил. При цьому йдеться не про ведення війни на знищення конкурентів, але про здатність пропонувати ідеї, стратегії, альтернативи в дусі любові навіть до ворогів, адже так навчає нас Слово Боже.
На завершення пленарної частини Форуму було звершено молитви за християн-кандидатів на прийдешніх місцевих виборах.

Читайте також: 
Благовісникам Божої любові карантин – не перешкода: завершився сезон вуличного благовістя

Друга частина Форуму мала суто практичний характер.

Перед здобувачами мандатів у депутатському корпусі та керівництві місцевих рад, зокрема, виступили:
  • автор програми «Основи сім’ї» Адріан Буковинський, який повідомив про особливості підготовки старшокласників до майбутнього подружнього життя та успішного батьківства;
  • міський голова Збаражу, що на Тернопольщині, Роман Полікровський, який поділився особистим політичним успішним досвідом виборчої кампанії;
  • очільник служіння «Східноєвропейська Реформація», директор Східноєвропейського лідерського форуму Ярослав Лукасік, який розповів про можливості навчання лідерству у Відкритій Християнській Академії.
Член Духовної ради Всеукраїнського Собору, голова правління Асоціації місіонерських церков євангельських християн України Віктор Танцюра запропонував кандидатам уже зараз налаштовувати себе на свою можливу працю в місцевих радах як служіння Богу, в центрі якого – Христос.

«Водночас на вас покладено особливе доручення Ісуса Христа: «Ідіть по цілому світові, та всьому створінню Євангелію проповідуйте!» (Мр.16:15). Це матиме значення у вічності», – резюмував В.Танцюра.

Учасники Форуму прийняли Резолюцію, у якій закликали Церкви активно підтримати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року кандидатів у депутати з числа євангельських і інших християн, а особливо тих, які підписали Декларацію кандидата-християнина, взявши на себе зобов’язання у своїй подальшій роботі активно відстоювати духовні та моральні цінності.

«Просимо усіх християн при визначенні того, за кого віддати на виборах свій голос, керуватися насамперед тим, які цінності сповідує той чи інший кандидат і закликом Слова Божого: «Вибери з-між усього народу людей здатних, богобоязних, людей надійних, некористолюбних» (Вих. 18: 21)», – йдеться у Резолюції.

Автор тексту та фотографій: 
Олександр Кривенко,
римо-католик, журналіст, юрист, викривач корупції, фундатор і координатор соціальної ініціативи «Захист християнських цінностей – основи життя та сім’ї в Україні» https://www.facebook.com/groups/ProtectingChristianValues/,
м. Київ , +380 63 241 3681 , krivenkokorr@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар

Про медіа. Закон

ЗАКОН УКРАЇНИ Про медіа https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2022/12/131800.html      Допомога    Шрифт:  + − ЗАКОН УКРАЇНИ Про ме...