неділя, 8 березня 2020 р.

Слово Митрополита Олександра до Маршу на захист життя ненароджених дітей. Київ, березень 2020 р.Б.

Слово Митрополита Олександра до Маршу на захист життя ненароджених дітей. Київ, березень 2020 р.Б.
7 бер. 2020 р.
https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2020/03/07-slovo.html

Організаторам та учасникам Маршу за захист життя ненароджених дітей



У дохристиянському світі існувало уявлення про жінку як про істоту нижчого порядку порівняно з чоловіком. Церква Христова в усій повноті розкрила достоїнство та покликання жінки, надавши їм глибокого релігійного обгрунтування, вершиною якого є шанування Пресвятої Богородиці. 

Відмінність між статями є особливий дар Творця створеним Ним людям. «І створив Бог людину за образом Своїм, за образом Божим створив її; чоловіка й жінку створив їх» (Бут. 1, 27). Будучи однаковою мірою носіями образу Божого та людського достоїнства, чоловік і жінка створені для цілісного єднання один з одним у любові: «Тому залишить чоловік батька свого і матір свою, і пристане до жінки своєї; і будуть двоє одна плоть» (Бут. 2, 24). Втілюючи початкову волю Господа про створіння, благословенний Ним подружній союз стає засобом продовження й примноження людського роду: «І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтесь, і наповнюйте землю, і володійте нею» (Бут. 1, 28). 

Високо оцінюючи суспільну роль жінок і вітаючи їхню політичну, культурну та соціальну рівноправність з чоловіками, Церква водночас протистоїть тенденції до зменшення ролі жінки як дружини й матері, адже саме як продовжувачку роду людського ставить її, на мою думку, в більш пріоритетне становище. Фундаментальна рівність достоїнства статей не позбавляє їх природної відмінності та не означає тотожності їхнього покликання як у сім'ї, так і в суспільстві. 

З найдавніших часів Церква розглядає навмисне переривання вагітності (аборт) як тяжкий гріх. Канонічні правила прирівнюють аборт до вбивства. Виходячи з обставин, аборт є власним вибором потенційної матері, тобто вбивством навмисним , або ж вимушеною мірою – ненавмисним вбивством, але все одно саме вбивством. В основі такої оцінки лежить переконання в тому, що зародження людини є даром Божим, тому з моменту запліднення будь-який замах на життя майбутньої людської особи є злочином. 

Велике поширення та виправдання абортів у сучасному суспільстві Церква розглядає як загрозу майбутньому людства і явну ознаку моральної деградації, противлення волі Божій, яка висловлена в його словах «плодіться і розмножуйтесь, і наповнюйте землю, і володійте нею» (Бут. 1, 28). 

Разом з тим, не варто забувати про відповідальність потенційного батька за життя дитини та за рішення матері зберегти вагітність або ж перервати її. 

Нехай марш-хода на захист життя ненароджених дітей і молитва за відповідальне ставлення обох батьків майбутніх дітей до нового життя будуть благословенними та торкнуться сердець тих, до кого вони звернена! 

05.03.2020р. +Олександр (Драбинко) МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВСЬКИЙ І ВИШНЕВСЬКИЙ 

За матеріалами: 
Традиція і порядок 
Oleksandr Drabinko 

Олександр Кривенко ,
римо-католик, юрист, журналіст, фундатор спільноти "Захист християнських цінностей - основи життя та сім'ї в Україні" 
+380 63 241 3681 
krivenkokorr@ukr.net
Приватбанк: 4731 2191 1317 7178

Блог: Захист християнських цінностей - основи життя та сім'ї в Україні (https://protectingchristianvalues.blogspot.com)

Джерело: Олександр Кривенко. Слово Митрополита Олександра до Маршу на захист життя ненароджених дітей. Київ, березень 2020 р.Б // 07.03.2020 р.Б - https://youtu.be/d08wMXSuPaY 

2 коментарі:

Про медіа. Закон

ЗАКОН УКРАЇНИ Про медіа https://protectingchristianvalues.blogspot.com/2022/12/131800.html      Допомога    Шрифт:  + − ЗАКОН УКРАЇНИ Про ме...